NM Årets Konditor 2025

Nova spektrum, Lillestrøm Påmeldingsfrist 1. desember 2024

NM i konditorkunst ble også i 2023 avholdt på UMAMI Arena. Det var Henrik Falkensten som gikk av med seieren og ble kåret til "Årets Konditor". Foto: Paal André Schwital, Metro Branding

NM i konditorkunst 2025 finner sted på messen UMAMI ARENA i Lillestrøm 18. - 20. mars. Baker- og Konditorbransjens Landsforening inviterer nå alle interesserte til å melde seg på konkurransen.

Også i 2023 ble konkurransen avviklet på Norges største matmesse UMAMI (tidligere Smak-messen). Det var seks sterke konkurrenter som sørget for at NM i konditorkunst 2023 ble en jevn konkurranse med et svært høyt nivå. Det var Henrik Falkensten som til slutt fikk tittelen "Årets Konditor".

Tema

Tema for NM i konditorkunst 2025 er "TIVOLI"

Konkurransen har tre hovedoppgaver, og tema skal være «rød tråd» i alle oppgavene.

Oppgaver

1. KAKE

Det skal lages 2 identiske kaker, diameter 16-20 cm.

1 stk. til utstilling og 1 stk. til smaksbedømming.

Kandidaten velger selv utforming, høyde, innhold og pynt.

Det er lov til å ha med 2 stk. ferdig kakebunn totalt, 1 pr. kake.

Kaken skal inneholde følgende ingredienser: rømme, tindved og melkesjokolade

2. KONFEKT

Det skal lages 2 typer sjokoladekonfekt, 20 stk. av hver.

2x10 stk. til utstilling og 2x10 stk. til smaksbedømming.

Konfektene skal ha dekor/pynt.

 3. SHOWPIECE

Det skal lages 1 showpiece til utstilling.

Den skal lages i sjokolade, sukker eller pastillage.

5 ufargede, ferdigstøpte store deler av showpiecen kan medbringes, men må settes sammen og farges under konkurransen.  Minimumsvekt pr. medbragte del er 500g.

Hver del kan kun bestå av én type sjokolade.

Alle små garnityr/dekorer i sjokolade eller sukker må gjøres under konkurransen.

Det settes et krav til minimumshøyde på den ferdige showpiecen på 120 cm.

Showpiecen skal inneholde 2 forskjellige modellerte marsipanfigurer.

Vi oppfordrer nå alle som ønsker å konkurrere om tittelen "Årets Konditor" 2025 om å melde seg på NM i konditorkunst. For å kunne delta må du ha svennebrev konditor, eller tilsvarende utdanning fra utlandet.

Påmelding sendes til gunnar@bakerkonditor.no og skal inneholde:

CV

Kopi av svennebrev eller tilsvarende

Bilder og/eller skisse av planlagt oppgave med tema og smaker

Påmeldingsfrist er 1. desember 2024

Konkurranseregler

DELTAKERE

Deltaker må ha svennebrev som konditor eller tilsvarende utdannelse fra annet land.

DOMMERE

Det oppnevnes et dommerteam, hvor en fungerer som hoveddommer.

Det oppnevnes i tillegg 1 dommerassistent som vil være kontaktperson mellom deltakere og dommere under konkurransen.

UNIFORM:

Arrangør stiller med jakke, hodeplagg og forstykker som deltaker skal bruke. Deltakere stiller i sorte arbeidsbukser og sorte arbeidssko. Arbeidstøy skal være nyvasket og strøket.

 

PRAKTISKE OPPGAVER:

  • Arbeidsoppgaven skal utføres over 7 timer.
  • Hver deltaker får tildelt en elev til å hjelpe seg å rydde/vaske på konkurransedagen.
  • Oppveiing av ingredienser skal være gjort på forhånd før man kommer til konkurransearenaen.
  • Oppveiing og medbragte showpiece-deler vil bli kontrollert av dommer(e) innen konkurransen starter.
  • Man får 1 time til disposisjon til å rigge sin bås konkurranseklar, her kan man medbringe én medhjelper.
  • Deltakere skal følge oppgitt tidsplan for konkurransen, om ikke denne blir fulgt, vil det medføre poengtrekk.
  • Utstyr som ikke står oppført på utstyrslisten må kandidaten ta med selv, men må godkjennes på forhånd av arrangøren.
  • Bord til utstilling / bufeet er tilgjengelig på konkurranseområdet, kandidaten må selv ta med duker, fat, dekor etc.
  • Showpiece kan monteres på utstillingsbord eller på konkurransekjøkkenet. Monteres denne på kjøkkenet, må den bæres ut av kandidaten selv innen tiden er ute.

 

REGLER FOR ALLE UTØVERNE

  • All dekor må produseres under konkurransen.
  • Alt fyll må produseres under konkurransen.
  • Ferdigstekte kakebunner til kakene kan medbringes til konkurransen. Det er lov til å ha med 2 stk. ferdig kakebunner totalt, 1 pr. kake.                                                             
  • Ferdigkokt sukker og modelleringssjokolade kan medbringes, men må utformes under konkurransen.

 

KOMMUNIKASJON FØR KONKURRANSEN

  • All kommunikasjon og alle spørsmål må sendes skriftlig til Gunnar Bakke:

    gunnar@bakerkonditor.no

  • Deltakerne vil motta regelmessig informasjonsbrev frem til konkurransedato. I disse infobrevene vil alle innsendte spørsmål bli besvart av hoveddommer.
  • All kommunikasjon utenfor nevnte kanal vil ikke være godkjent.
  • Direkte kommunikasjon mellom deltaker og dommer kan medføre diskvalifikasjon.

KOMMUNIKASJON UNDER KONKURRANSEN

  • All kommunikasjon mellom deltaker og dommer skal foregå gjennom dommerassistent.
  • Må en deltaker snakke med en dommer, skal det alltid være 2 dommere til stede.
  • Kommunikasjon utenfor disse rammene kan medføre diskvalifikasjon.