Bli med å stem på årets bakeri 2021!

For fjerde år på rad skal Årets Bakeri kåres i Norge, og nå kan du bli med å stemme på de tre finalistene. Vinneren blir kåret 1. oktober, og premien er et diplom, blomster og en pengepremie på 10 000 kroner.

Av de 19 bakeriene som har kjempet om å bli Årets Bakeri 2021, står nå tre igjen. De tre finalistene er Ingelsrud Konditori AS (Magnor), Harstadbotn Bakeri & Konditori AS (Harstad) og Ryfylke Bakeri og Konditori AS (Jørpeland). Dette er alle bedrifter som satser høyt på fagkompetanse, temaet for årets konkurranse.

Dette var de som kvalifiserte til Årets Bakeri 2021

  • Bakar Jon (Coop Nordvest), Byrkjelo
  • Bakerinnen AS, Harstad
  • Boulangerie M AS, Oslo
  • Braud Bakeri (Braud Digernes AS), Skodje
  • Fole Godt Molde AS, Molde
  • Grim Bakeri & Konditori AS, Kristiansand
  • Harmoni Håndverksbakeri AS, Porsgrunn
  • Harstadbotn Bakeri & Konditori AS, Harstad
  • Hevd (Frati AS), Trondheim
  • Ikke bare brød, Porsgrunn
  • Ingelsrud Konditori AS, Magnor
  • Kolonihagen Bakeri AS, Oslo
  • M. Marcussen Eftf. AS, Stokke
  • Mesterbakeren AS (Avdeling Sem), Sem
  • Microbakeriet AS, Sandefjord
  • Ryfylke Bakeri og Konditori AS, Jørpeland
  • Sirkus Renaa AS, Stavanger
  • SolungMat & The Cakemakers (Atico AS), Flisa
  • W. B. Samson AS, Oslo

– Det var mange gode nominerte til årets konkurranse. Temaet er i år fagkompetanse, og juryen har lagt vekt på hvordan bakeriene jobber med å utvikle fagkompetanse i hverdagen, og hvordan de bruker fagkompetanse i sin strategiske satsing i markedet. Det er også et krav at bakeriene er aktive når det gjelder å ha lærlinger, både for å bidra inn i eget bakeri og for å være med å heve fagkompetansen i bransjen generelt, sier juryleder Vigdis Myhre Næsseth (bildet over) til bakeri.net. Vigdis er bedriftsrådgiver/daglig leder i Fossekall as. Næsseth har jobbet som bedriftsrådgiver i over 20 år, og har bistått i utallige omstillings- og forbedringsprosesser hos næringsmiddelprodusenter. Hun har spesielt god kunnskap om bakerbransjen etter flere større oppdrag for både store industribakerier og mindre håndverksbakerier de seneste årene.

Videre består juryen av Berit Mette Haga, rådgiver, Innovasjon Norge Haga har jobbet i næringsmiddelbransjen i over 20 år, og ti år i bakerbransjen med utvikling og kvalitet. Nå jobber hun i Innovasjon Norge, hovedsakelig med vurdering av prosjekter innen matforedling og andre landbruksrelaterte næringer.

Hilde Skotland Mortvedt, innovasjonsrådgiver og daglig leder, SeeNew AS Mortvedt har jobbet som rådgiver for matindustrien siden 1999, først 14 år i Nofima og de siste åtte årene som selvstendig næringsdrivende. Hun er gründer av SeeNew As, der hun i dag jobber som innovasjonsrådgiver og daglig leder. Mortvedt kjenner cerealbransjen godt, og hun har spesialkompetanse innen forbrukerinnsikt og matinnovasjon.

 Oddbjørn Roksvaag, redaktør, Baker og Konditor / Bakeri.net, Vest Vind Media AS Roksvaag har jobbet som journalist og kommunikasjonsrådgiver i Vest Vind Media siden 1991. Han har vært redaktør for Bakeri.net siden 2002 og redaktør for Baker og Konditor siden 2007. I disse årene har han fulgt den norske baker- og konditorbransjen på nært hold.

Stem på din favoritt

Juryen sier følgende om de tre finalistene:

Ingelsrud Konditori AS

Andrea Ingelsrud er gründer og daglig leder i Ingelsrud Konditori.

-Et lite konditori som har utviklet seg til å bli gode arbeidsplasser lokalt. Det brukes mye lokale råvarer, som frukt og bær, i kombinasjon med baksten. Et lite konditori som også bruker tid på å utvikle egen og andres fagkompetanse. Jobber aktivt med produktutvikling og har hjemmelaget is og mye annet godt i disken. De er også levende opptatt av historiefortelling, og snakker varmt om at boller med vaniljekrem fra lokale lykkelige høner og bær fra Eidskog er det lite som slår.

"Det er helt utrolig at vi er med i finalen, bare det å bli nominert var over vår forventning. At vi skulle gå videre til finalen, det er skikkelig kult. Vi er veldig stolte av at vi har kommet så langt. Det å jobbe med fagkompetanse, utvikling, lærlinger og samarbeid med skoler med utplassering er alle faktorer som er svært viktige for faget vårt. Skal vi kunne ansette fagfolk i bakeriene og konditoriene våre, så må vi først og fremst hjelpe til med utdanningen og få faglærte svenner" sier Gründer, Andrea Ingelsrud.

Harstadbotn Bakeri & Konditori AS

-Flinke til å følge med på trender, samtidig som tradisjon og håndverk i varetas. Jobber mye med å bygge et sterkt faglig team, og har funnet en flott måte å forene yngre og eldre fagkrefter internt.

Fv: Silje Blomsø i Harstadbotn Bakeri og Konditori sammen med konditorene Marielle Jensen og Kaisa Søtvik Olsen.

De er stolte av sine ansatte, og presenterer dem alle på en flott måte. Det interne samarbeidet gir seg uttrykk i nye produkter og investeringer for å dekke kundenes behov og ønsker. De har også egen cateringavdeling. De tar tak i trender som sunnhet og jobber for å finne gode løsninger på dette. Bakeriet har også en voksende yngre kundegruppe.

Om nominasjonen sier en av innehaverne, Silje Blomsø, "Vi er kjempestolte, utrolig glade og ydmyke for at juryen valgte oss som en av tre finalister til årets bakeri! Det er tre gode finalister i finalen, og vi er spente på hvem som stikker av med tittelen. Det blir en veldig spennende tid fremover, og vi skal feire at vi er nominert"! 

Ryfylke bakeri og konditori AS

-Opptrer samfunnsengasjert og deltar på mye lokalt. Aktiv bidragsyter for å utvikle fagkompetansen generelt, og deler villig av sin kompetanse. De er også aktive med bidrag til nye lærebøker/fagbøker. I tillegg er de en god formidler, slik at flere får lære av hva de gjør og lykkes med. De driver også med innovasjon i praksis og involverer kundene i dette. Stadig åpen for å prøve noe nytt, og involverer alle ansatte i dette arbeidet. Er opptatt av miljø, og blir sertifisert i miljøfyrtårn til høsten. Daglig leder er selv aktiv i både produksjon og utsalg for å komme tett på kundene og for å utvikle samarbeidet med sine ansatte.

De ansatte på Ryfylke bakeri og konditori er førnøyde med finaleplassen.

Daglig leder, Gunvor Fiskå, sier det er veldig kjekt å bli nominert, og å gå videre. "Det er ekstra kjekt siden det var fagkompetanse som var årets tema. Jeg brenner for rekruttering og opplæring til våre fag. Jeg ønsker å bidra til å styrke utdanningen til baker- og konditorfagene, og at enda flere ungdommer søker seg til våre fag. Baker- og konditorfagene er spennende yrker, og vi som har vært en stund i bransjen må åpne bakeriene og ta imot ungdommer som ønsker seg til fagene våre. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt".