I den nye fastsatte læreplanen for VG2 baker og konditor skal det vektlegges at elevene utvikler godt håndlag, sensoriske ferdigheter og kompetanse innen kvalitet, mattrygghet, reseptoppbygging og matmerking. Målet er å utvikle selvstendige og omstillingsdyktige, samarbeidende og serviceinnstilte fagarbeidere. VG2 baker og konditorfaget skal på en etisk forsvarlig og bærekraftig måte, bidra til å vekke nysgjerrighet, kreativitet og skaperglede gjennom produksjon av baker- og konditorvarer.
Av konkrete kompetansemål som er knyttet til læreplanen kan nevnes:
- Kontrollere råvarekvalitet ved varemottak, vurdere om varene er leverte i samsvar med bestilling, og utføre avviksbehandling
- Gjøre beviste valg i produksjonen og salg av baker- og konditorvarer og reflektere over om produksjonen er kostnadseffektiv.
- Gjøre rede hvorledes produksjonsegenskapene til råvarene påvirker holdbarhet, konsistens, utseende og smak på sluttproduktet.
- Gjøre rede for bakerens prosent og bruke den til å bygge opp en resept.
- Lage ulike typer brød, småbakst, og søtbakst ved bruk av ditrekte og indirekte deigføring, gjøre rede for deigprosessen og reflektere over hvorledes de ulike delene av prosessen påvirker sluttproduktet.
- Lage ulike typer laminerte deiger, fremstille ulike produkt og gjøre rede for hva som skjer med produktene.
- Lage ulike produkt av rørte, piska og forvella masser, råmasseog mørdeig og gjøre rede hva som skiller de ulike prosessene
- Lage ulike støpte og lagdelte kaker med og uten overtrekk og dekor, og forskjellig typer fyll, vurdere kvaliteten etter konsistens, utseende og smak på sluttproduktet.
- Lage desserter, konfekter, pynt og dekor og reflektere over hvorledes valg av råvarer og produksjonsprosess påvirker sluttproduktet.
- Beregne pris og næringsinnhold i produkt for å kunne emballere og merke varene etter gjeldene regelverk.
Komplette læreplaner finnes på udir.no
Det nyopprettede Baker- og Konditorakademiet AS tilbyr nå kompetansepakker på til sammen fem moduler som er beregnet på faglærerne som skal undervise i denne fagfornyelsen på VG2 Baker og konditor. Hele fagfornyelsen imøtekommer bransjens etterlysning om et høyere faglig nivå på lærlingene som kommer ut fra skolene og skal ut i lære.
Etter hvert vil Baker- og Konditorakademiet AS også tilby kompetansepakker om de nye læreplanene for lærebedrifter, faglige ledere og opplæringskontor.