Endelig i gang med høyere utdanning i baker- og konditorfaget

Publisert

Studentene på det nye studiet Spesialisering i baker- og konditorfaget, fikk både ta og smake på forskjellige kornsorter da de var på forsøksgården til NMBU denne uken. Foto: Solveig Lygre, BKLF

Studentene på det nye fagskolestudiet, Spesialisering i baker- og konditorfaget, fikk sitt første møte med sine medstudenter da den første samlingen ble holdt mandag, tirsdag og onsdag denne uken.

Studentene er godt fordelt på baker- og konditorfaget, med bakgrunn fra både håndverksbakerier og industribakerier, konditori, hotell og restaurant. De representerer også flere generasjoner, og det er ingen tvil om at dette er en gruppe med mange flinke folk og mye kunnskap. Etter tre dager med mye informasjon, berikende forelesninger og sin første gruppeoppgave, er studentene fulle av nye inntrykk, og de har store forventninger til resten av året.

Professor emeritus Åsmund Bjørnstad (til venstre) og Professor Anne Kjersti Uhlen (2. fra høyre) foreleste om korn. Foto: Solveig Lygre, BKLF

Viktig å kunne fordype seg

En av de som har startet på studiet, er faglærer på Sørumsand videregående skole, Mette Klever. I tillegg til faglærerutdannelse, har hun mesterbrev både som baker og konditor, samt diplombakerutdanning.

- Det er alltid kjekt å lære noe nytt, å fordype seg. Og så ønsker jeg jo å bli flinkere i faget. Når jeg skal lære opp nye generasjoner, er det viktig å følge med i tiden og ha mest mulig kompetanse, sier Mette, som også har vært med i gruppen som lagde læreplanen til fagskolestudiet.

Etter at første samling nærmer seg slutten, syns Mette de er kommet godt i gang, og hun ser frem til alt de skal lære videre. Selv skal hun fordype seg i konditorfaget denne gang.

- Vi skal lære kjempemasse og vi skal gå i dybden på råvarer og prosesser. Bedre kunnskap om hva som skjer, kjemien bak, det er viktig i begge fagene. Vi har startet fra bunn, der kornet gror, og så skal vi gå hele veien. Det med korn er superviktig også inn i konditorverdenen, og nå begynner konditorene også å skjønne at mel ikke bare er mel. Så at konditorene også får litt mer kunnskap om korn og mel, det er kjempeviktig, sier Mette ivrig.

Ingunn Bakken-Nordløkken er baker, og har jobbet i Godt Brød siden hun fikk svennebrevet. Hun er nå på sitt femtende år i bedriften, og er nestleder i bakeriet i Trondheim.

- Jeg hadde egentlig tenkt å ta mesterbrevet, for det er jo det som har vært neste steg etter svennebrevet. Når en har jobbet i samme firma så lenge, blir det gjerne til at man stagnerer litt, så det var på tide med litt faglig påfyll. Da jeg hørte om dette studiet ble jeg nysgjerrig, og syns det så interessant ut, sier Ingunn.

Ettersom arbeidet hennes nå også består av en del økonomi og administrasjon, kommer det godt med å lære mer om dette også.

- Etter tre dager har jeg skjønt at jeg kan ta med meg det jeg lærer tilbake inn i jobben min med en gang. Før har det vært litt sånn at jeg gjør noe fordi det alltid har vært slik, uten noen annen forklaring. Bare etter dagen i går lærte jeg så mye, og det kan jeg faktisk sette i praksis med en gang. Det er også en fordel med litt mer tyngde når jeg skal lære fra meg til lærlinger.

Å bli tryggere på det man skal lære fra seg syns Andrea Ingelsrud også er en viktig grunn til å ta dette studiet. Hun eier og driver Ingelsrud bakeri, har kokkefagbrev, svennebrev konditor og snart baker.

- Jeg tar denne utdanningen for å få mer svar på hva man gjør. Det vil si, man vet jo hva man gjør, men ikke nødvendigvis hvorfor man gjør det. Med den kunnskapen blir man også tryggere i det man lærer bort.  Det å kunne forklare lærlingen på en tydeligere måte hvorfor man gjør ting, at vi gjør dette fordi da skjer dette, i stedet for å si at man gjør det på grunn av erfaring, fordi at det funker, det har jeg lyst til, smiler Andrea.  

- Og så er det jo nyttig for meg å få litt mer kunnskap om økonomi, ledelse og markedsføring.

Studentene fikk ny kunnskap om korn, da de tilbrakte en dag på NMBU. Foto: Solveig Lygre, BKLF

Lærer av de fremste

Faglærer Lars Lindland har sittet i styringsgruppa helt siden starten. Han har ansvaret for studieplanen og alt det praktiske rundt studiet og er godt fornøyd med gjennomføringen av oppstarten.

- Første samling i studiet er nå gjennomført, og det var gøy å møte studentene; jeg er sikker på at dette kommer til å bli en veldig bra gjeng, sier Lars.

Da dette er første gang studiet blir gjennomført, blir det til litt underveis. Dette er ikke faglæreren bekymret for.

- Planlegging og struktur for kommende nettundervisninger og samlinger er i rute. Selv om vi helt sikkert kommer til å møte noen utfordringer på veien, er jeg ikke så veldig bekymret for det nå, men er mer opptatt av å jobbe frem et så godt undervisningsopplegg som mulig, med de riktige lærerkreftene og et undervisningsopplegg som er tilpasset både studieplanen og studentene, sier Lars.

Og lærekreftene som stod for det faglige på den første samlingen var plukket fra øverste hylle. I tillegg til Rune Valestrand fra Baker- og Konditorakademiet, var det Anne Kjersti Uhlen og Åsmund Bjørnstad fra   Norges Miljø og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) som foreleste for studentene.

Uhlen er professor i Genetikk, evolusjon og planteproduksjon, og har tidligere undervist på diplombakerutdanningen. Hun foreleste om kvalitetskrav til kornråvaren og bruk av norske råvarer.

Andrea Ingelsrud er student på det nye studiet, og ser frem til å få en dypere faglig tyngde. Foto: Solveig Lygre, BKLF

- Det å kunne heve kompetansen i næringa tror jeg er kjempeviktig med de utfordringene vi nå står overfor. Det blir mer og mer krav fra forskjellig hold. Alt skal være bærekraftig, vi skal utnytte ressursene og vi skal være mer selvforsynte i Norge. Vi har en del muligheter for å dyrke vår egen mathvete, vårt eget matkorn, men det krever jo at alle i verdikjeden er kompetente, sier Uhlen.

Videre sier hun at målet med utdanningen jo er å heve kompetansen hos bakeleddet, noe som er viktig for å få en god økonomi, for å få de produktene som kundene etterspør og for å utnytte ressursene godt.

- Det er viktig at bransjen kan være innovativ og fremoverlent både for å håndtere det med matsvinn, brødkvalitet og ernæringsmessig kvalitet. Bakerne opplever ikke alle de utfordringene som vi strever med tidlig i verdikjeden, for det blir på en måte håndtert i de leddene som er før dem. Allikevel kan det være nyttig å vite noe om det og ha forståelse for hvilke utfordringer som er der. Målet om 90% norsk krever at alle gjør det de kan for at vi skal få til det.

Åsmund Bjørnstad er professor emeritus i genetikk og planteforedling. Han tror også det er bra at bransjen har fått tilbud om en høyere utdanning.

- Folk setter mye mer pris på variasjon i brøda nå enn tidligere, da spiste de fleste kneipp. Det er bra at fagfolkene nå får lære mer både om det rent tekniske i råvaren, hvordan den virker og hvordan man håndterer variasjonene i råvaren. Dette er viktig både for å lage forskjellige produkter og bedre produkter enn de allerede har og for å kunne fortelle historien til kundene, sier Bjørnstad.