NHO Mat og Drikkes høringsinnspill til nye kostråd

NHO Mat og Drikke har nå levert sine innspill til Helsedirektoratets forslag til nye kostråd. Les hovedpunktene her.

"Nasjonale kostråd for god helse og gode liv har til hensikt å bidra til å fremme folkehelsen og forebygge utvikling av kroniske sykdommer. De nye kostrådene er basert på de nye nordiske ernæringsanbefalingene (NNR 2023)", skriver Helsedirektoraet i innledningen til høringsutkastet Nasjonale kostråd. Les utkastet som er sendt på høring her.

Dette er NHO Mat og Drikkes hovedpunkter i sitt høringssvar:
  • Det er positivt at antall kostråd er redusert fra dagens elleve til seks. Rådene er formulert på en måte som i større grad fremhever matgleden. Det kan virke mer motiverende for forbrukerne. Samtidig fremgår det tydelig at et godt kosthold kan settes sammen på mange ulike måter.
  • Omtale av klima og miljø under hvert råd gir etterlatt inntrykk at klima- og miljømessig bærekraft er integrert i kostrådene. NHO Mat og Drikke mener dette ikke er i tråd med oppdraget fra Helse- og omsorgsdepartementet om å basere kostrådene på helseeffekter.
  • Det er en vesentlig mangel at rapporten til Vitenskapskomitéen for mat og miljø med beregninger og vurderinger av om utkastet til kostråd dekker behovet for essensielle næringsstoffer som flere grupper i befolkningen kan få for lite av, ikke var ferdigstilt og offentlig tilgjengelig mens høringen pågikk. Denne vurderingen er særlig viktig ettersom det i utkastet til kostråd er foreslått endringer i mengdeanbefalinger for matvarer som er gode kilder for blant annet jern, jod, kalsium og vitamin B12.
  • Kostrådene må være kunnskapsbaserte og det det må være godt samsvar mellom styrken i kunnskapsgrunnlaget i de nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR2023) og hvordan de norske kostrådene formuleres, og hvilke anbefalinger de gir om daglig eller ukentlig inntak av de ulike matvarene.
  • Merkeordninger for sunnere matvalg, slik som Nøkkelhullet, må fremheves for alle relevante matvarekategorier, både for råvarer og sammensatte og spiseklare produkter som inngår i et norsk kosthold.
  • NHO Mat og Drikke forventer at Helsedirektoratet i tillegg til de skriftlige rådene utarbeider nye grafiske og visuelle fremstillinger av rådene som er lett å forstå og kan brukes i kommunikasjon.

Hørngsfristen er nå utløpt. Den endelige versjonen av de nye norske kostrådene vil bli presentert som en del av Arendalsukas hovedprogram på torsdag den 15. august kl. 12.30.

Les mer om prosessen hos NHO Mat og Drikke