Vant treningshelg med Baker- og Konditorlandslaget

Publisert

Mari Elise Skreå, Emma Sydnes Risa og Andrea Sandanger Avaldsnes vant en treningshelg med Baker- og Konditorlandslaget. Foto: Ingrid Knutsen

I årets Rogalandsmesterskap for unge bakere og konditorer, var en treningshelg med Baker- og Konditorlandslaget en av premiene. Det var vinnerne i hver kategori, samt beste nykommer, som fikk være med på denne inspirasjonshelgen.

Emma Sydnes Risa, Mari Elise Skreå og Andrea Sandanger Avaldsnes vant henholdsvis konditorkonkurransen, bakekonkurransen og beste nykommer i Rogalandsmesterskapet 2024. Før sommerferien reiste de tre jentene til Sørumsand, der de fikk et lite innblikk i hvordan det er å være utøver på Baker- og Konditorlandslaget

Andrea jobber til vanlig som konditorlærling på Quality Hotel Maritim i Haugesund, og det å være på trening med landslaget var nokså forskjellig fra det hun gjør i hverdagen.

- Den største forskjellen var kanskje at man jobber sammen for å finne fram til de beste smakene og utseende til et produkt, og at de jobber en del med sjokoladeskulptur og detaljer på den. I hverdagen lager man som regel det som står på en meny, og man får ikke like mye tid til for eksempel sjokolade i en travel arbeidshverdag, sier Andrea, som valgte konditoryrket fordi hun syns det er et veldig spennende fag.

- Det er mange veier man kan spesialisere seg innen, og man blir aldri ferdig utlært. Det gøyeste med faget syns jeg er å teste nye oppskrifter, smakskombinasjoner og utseende på kaker og desserter jeg ikke har smakt eller prøvd før. Det er også givende å glede andre med nye produkter, og høre når det er suksess. Jeg har lyst å starte for meg selv en dag, noe som også motiverer meg.

Emma Sydnes Risa har vært med i Rogalandsmesterskapet de 3 siste årene. Hun ble "Årets nykommer" i 2022, og i år kom hun på 1. plass i Konditorkonkurransen. 

- Jeg har jo litt konkurranse erfaring, men det de trener på her, er på et helt annet nivå og det syns jeg er veldig spennende. I løpet av treningshelgen fikk jeg lært om sjokoladeskulpturer og hvordan lage en sjokoladeblomst. Dette syns jeg var veldig kjekt å holde på med, og jeg har fått inspirasjon og motivasjon til å bli bedre på blant annet sjokoladeblomst. Jeg lærte også at det er kun kreativiteten din som stopper deg. Det var en kjempekjekk helg og det er veldig kjekt å snakke med utøverne; de kan så mye, og de er så flinke, sier Emma

Mari Elise har vært innom tanken på å søke seg inn på landslaget en gang i fremtiden, og syns det å være med å trene med dem en helg var en fin mulighet til å vise frem sine ferdigheter som baker.

- Jeg har vel trodd at jeg ikke var kreativ nok, men å se på landslagsutøverne jobbe var så inspirerende at jeg kanskje kommer til å søke senere. Det er sykt gøy å se på produktene de lager til konkurranser og få inspirasjon til både svenneprøve og Rogalandsmesterskapet. Og i tillegg se at hvis de gjør en feil, hvordan de lærer av det og kommer på nye produkter i løpet av treningen, sier Mari Elise, som valgte å bli baker fordi hun alltid har likt seg på kjøkkenet.

 - Det gøyeste med faget er wienerdeig - jeg elsker å jobbe med wienerdeig! Man kan lage så mye forskjellig kult og kreativt, og det finnes så mye inspirasjon på nettet. Det var også inspirerende å se på landslaget i helgen, det er så mange spennene og nye detaljer og smaker jeg aldri hadde tenkt kunne passe bra sammen. I tillegg var det interessant å se det at hvis de gjør en feil, hvordan de lærer av det og kommer på nye produkter i løpet av treningen, sier Marie Elise.

De tre vinnerne fra Rogalandsmesterskapet syns alle det var veldig lærerikt og inspirerende å være med landslaget en helg. Kanskje ser vi dem igjen i landslagsdrakten på et senere tidspunkt? Det er i alle fall mange tidligere deltagere i Rogalandsmesterskapet som har hatt en karriere på Baker- og Konditorlandslaget.