Viktoria tok Swiss Grand Diploma - tilfeldig at det ble konditorfaget

Publisert

Viktoria Støtvig Dobbinga mottok BKLFs utdannings-stipend da hun tok Swiss Grand Diploma i Pastry and Chocolate Art ved Culinary Arts Academy i Sveits. Foto: Privat

Viktoria Støtvig Dobbinga mottok BKLFs utdannings-stipend i 2023. Stipendet skulle dekke deler av kostnadene da hun tok Swiss Grand Diploma i Pastry and Chocolate Art ved Culinary Arts Academy i Sveits. I dag jobber Viktoria hos Craig Alibone Pâtisserie & Champagneria, der hun blant annet lager lekre franske kaker.

Viktoria lærte nye arbeidsmetoder og teknikker da hun var på utveksling gjennom Erasmusprogrammet. Her fra utvekslingsperioden i Danmark. Foto: Privat

Viktoria ville egentlig bli baker, men på Bakehuset i Larvik hadde de ikke ledig noen stilling som bakerlærling. I stedet fikk hun tilbud om å bli konditorlærling, og da takket hun ja til det. I løpet av læretiden, var Viktoria på utplassering hos forskjellige konditorier i Torino og Ålborg.

- Denne muligheten fikk jeg gjennom Erasmus + programmet, et utvekslingsprogram for lærlinger og studenter innen EU og EØS-området. Det er et kjempeflott tilbud som jeg virkelig anbefaler på det sterkeste. Man får lære nye arbeidsmetoder og teknikker innen fagområdet sitt, i tillegg til å knytte nettverk og bli kjent med nye kulturer. For min del ga Erasmus + meg et større innblikk i konditorbransjen i sin helhet.

Utenlandsoppholdene gjorde henne nysgjerrig på å lære mer innen faget, og Viktoria søkte seg derfor inn på den internasjonale skolen Culinary Arts Academy i Sveits for å ta Swiss Grand Diploma i Pastry and Chocolate Art.

- Studiet går over tre terminer, hvor man går igjennom alt fra grunnleggende teknikker i baker- og konditorfaget og kjemien bak, viennoiserie, bryllupskaker, trøffel og sjokoladekonfekt, iskrem og sorbet, veganske, gluten- og melkefrie kaker, design og utføring av sjokolade- og sukkerskulpturer, moderne desserter og trender, 3D printing av silikonformer, HACCP og molekylær gastronomi med mer. Innen siste termin skal man på en utveksling på seks måneder. Ettersom jeg ønsket å få innblikk i hvordan det er å jobbe som konditor på et 5-stjerners hotell, valgte jeg Kempinski Hotel San Lawrenz på Malta.

Viktoria forteller at hun hadde en bratt læringskurve gjennom hele studiet, men at det samtidig var veldig spennende.

Viktoria hadde en bratt læringskurve gjennom hele studiet ved Culinary Arts Academy i Sveits. Her lager de sjokoladeterter. Foto: Privat

- Vi hadde tester med karakter innen de forskjellige emnene, og faglærer ga oss konstruktiv tilbakemelding på utført arbeid. Studiet avsluttet med en konkurranse mellom studentene, hvor «winter memories» var tema. Her skulle det lages en sjokoladeskulptur med tegnet skisse og utregning av det gylne snitt av skulpturen. I tillegg skulle det lages to kaker som inneholdt minst fem ulike komponenter, pluss dekor. Alt skulle presenteres og bedømmes av fem dommere. Tross nervøsitet, tidspress, litt opp- og nedturer underveis, landet jeg på en 2. plass i konkurransen. Dette ble jeg utrolig fornøyd med, smiler Viktoria.

I tillegg til det faglige, syns Viktoria det var veldig interessant å kunne fordype seg på de ulike feltene det er mulig gå innen konditorfaget. Hun fikk i løpet av studiet se og lære av de forskjellige stedenes spesialister.

det er interessant å kunne fordype seg på de ulike feltene innen faget ved å lære av, og se de forskjellige stedenes spesialister.

- I Norge er det mange lærlinger som ikke får jobbe så mye med sjokolade, sukker og isproduksjon for eksempel. Nivået på faglærte i Sveits er også mye høyere enn i Norge.

Sukkerskulpturer var noe av det Viktoria fikk lære på Culinary Arts Academy. Foto: Privat

Da hun var ferdig på Culinary Arts Academy, fikk Viktoria jobb hos Craig Alibone Pâtisserie & Champagneria i Bodø. Craig Alibone er kokk og konditor og er kjent for sine kaker innen fransk konditorkunst.

- Alibone er blant annet Valrhona-ambassadør, så produkter laget av kvalitetssjokolade har høyt fokus her. Craig Alibone Pâtisserie & Champagneria er et håndverkskonditori, og vi lager forskjellige typer viennoiserie, kaker og makroner. Jeg er veldig stolt av å jobbe som konditor, et yrke hvor man har muligheten til å eksperimentere og hvor man opplever så mye glede av det man lager. Kaker hører til i alle anledninger, og det å vite at man kan være med å glede andre syns jeg er fantastisk. Jeg håper enda flere velger å gå nettopp denne yrkesveien, sier Viktoria ivrig.

Etter hvert skal Viktoria også ta svennebrev baker, for det var jo det som var planen i utgangspunktet. Men først skal hun ta den nye fagutdanningen i baker- og konditorfaget som har oppstart til høsten. Dette ser hun veldig frem til.

- Målet mitt er å lære mest mulig de neste årene, og så har jeg lyst å bli faglærer på baker- og konditorlinjen, avslutter Viktoria.

Noen av produktene Viktoria lagde i løpet av studiet

Sjokoladeskulptur. Foto: Privat

Dessert med tropiske smaker. Foto: Privat

Sjokoladerose. Foto: Privat

Ananas- og kokosdessert. Foto: Privat

Viennoiserie. Foto: Privat

Konfekt. Foto: Privat