Har lyst å bli Årets Konditor

Publisert

Xiao Juan Peng har vunnet bronse med bakerlandslaget i VM, Coupe du Monde de la Boulangerie, og sølv med konditorlandslaget i VM, iba UIBC-Cup. 20. mars skal hun konkurrere om å bli Norges beste konditor.

I tillegg til sølv og bronse i VM har den nye lagtreneren på konditorlandslaget en 2. plass i NM ung konditor fra 2017. Skal hun klare å gjøre medaljesamlingen komplett med en gullmedalje i år?

Peng flyttet fra Førde til Oslo i januar, og jobber i dag som konditor hos Baker Hansen. Hun skal delta i NM fordi hun syns det er gøy å konkurrere og liker å utfordre seg selv.

- Konkurranse er også en god måte å videreutvikle sine kunnskaper og egenskaper på, sier Peng. 

Å forberede seg til en konkurranse krever mye tid. Treningen må Xiao gjøre utenom arbeidstiden, så det er ikke mye fritid i månedene før en konkurranse.

- Jeg har brukt mye tid til å utvikle nye smaker. Dette er smaker som jeg normalt ikke ville ha brukt på daglig basis. Ellers bruker jeg mye tid etter jobb til å trene så godt jeg kan på teknikker og utseende på alle produktene. 

Hva syns du om tema for konkurransen?

- Temaet for konkurransen er ganske spennende. Med et tema som tivoli kan man blande inn mye forskjellig, og jeg har et håp om at jeg har løst temaet bra. 

Gleder du deg til NM?

- Jeg gleder meg og eg gruer meg. Jeg gruer meg mest, kanskje. Mest fordi jeg ikkje har noen anelse om hva de andre konkurrentene leverer og hva de kan fra før av. Og fordi jeg ikkje har konkurrert alene siden 2017. 

Hva er din styrke?

- Jeg er litt usikker på hva min styrke er. Jeg vil kanskje si at jeg har litt styrke i alt. Jeg føler nok ikke at jeg mestrer på et spesifikt område, men en liten blanding av alt. 

Hvordan skal du slå dine konkurrenter?

- Jeg håper at jeg får levert alt slik jeg har planlagt og at alt går bra underveis, men jeg tenker ikke så mye på å slå konkurrentene mine. Jeg har jo selvsagt lyst å slå dem, men det blir opp til dommerpanelet å dømme. Det går sånn som det går. I alle konkurransene jeg har deltatt i, har jeg som oftest lave forventninger, og krysser fingrene for at det går bra på slutten av dagen. Og det har det gjort, ellers er det bare rein flaks.

Oppgaver

1. KAKE

Det skal lages 2 identiske kaker, diameter 16-20 cm.

1 stk. til utstilling og 1 stk. til smaksbedømming.

Kandidaten velger selv utforming, høyde, innhold og pynt.

Det er lov til å ha med 2 stk. ferdig kakebunn totalt, 1 pr. kake.

Kaken skal inneholde følgende ingredienser: rømme, tindved og melkesjokolade

2. KONFEKT

Det skal lages 2 typer sjokoladekonfekt, 20 stk. av hver.

2x10 stk. til utstilling og 2x10 stk. til smaksbedømming.

Konfektene skal ha dekor/pynt.

 3. SHOWPIECE

Det skal lages 1 showpiece til utstilling.

Den skal lages i sjokolade, sukker eller pastillage.

5 ufargede, ferdigstøpte store deler av showpiecen kan medbringes, men må settes sammen og farges under konkurransen.  Minimumsvekt pr. medbragte del er 500g.

Hver del kan kun bestå av én type sjokolade.

Alle små garnityr/dekorer i sjokolade eller sukker må gjøres under konkurransen.

Det settes et krav til minimumshøyde på den ferdige showpiecen på 120 cm.

Showpiecen skal inneholde 2 forskjellige modellerte marsipanfigurer.

Konkurranseregler

DELTAKERE

Deltaker må ha svennebrev som konditor eller tilsvarende utdannelse fra annet land.

DOMMERE

Det oppnevnes et dommerteam, hvor en fungerer som hoveddommer.

Det oppnevnes i tillegg 1 dommerassistent som vil være kontaktperson mellom deltakere og dommere under konkurransen.

UNIFORM:

Arrangør stiller med jakke, hodeplagg og forstykker som deltaker skal bruke. Deltakere stiller i sorte arbeidsbukser og sorte arbeidssko. Arbeidstøy skal være nyvasket og strøket.

 

PRAKTISKE OPPGAVER:

  • Arbeidsoppgaven skal utføres over 7 timer.
  • Hver deltaker får tildelt en elev til å hjelpe seg å rydde/vaske på konkurransedagen.
  • Oppveiing av ingredienser skal være gjort på forhånd før man kommer til konkurransearenaen.
  • Oppveiing og medbragte showpiece-deler vil bli kontrollert av dommer(e) innen konkurransen starter.
  • Man får 1 time til disposisjon til å rigge sin bås konkurranseklar, her kan man medbringe én medhjelper.
  • Deltakere skal følge oppgitt tidsplan for konkurransen, om ikke denne blir fulgt, vil det medføre poengtrekk.
  • Utstyr som ikke står oppført på utstyrslisten må kandidaten ta med selv, men må godkjennes på forhånd av arrangøren.
  • Bord til utstilling / bufeet er tilgjengelig på konkurranseområdet, kandidaten må selv ta med duker, fat, dekor etc.
  • Showpiece kan monteres på utstillingsbord eller på konkurransekjøkkenet. Monteres denne på kjøkkenet, må den bæres ut av kandidaten selv innen tiden er ute.

 

REGLER FOR ALLE UTØVERNE

  • All dekor må produseres under konkurransen.
  • Alt fyll må produseres under konkurransen.
  • Ferdigstekte kakebunner til kakene kan medbringes til konkurransen. Det er lov til å ha med 2 stk. ferdig kakebunner totalt, 1 pr. kake.                                                             
  • Ferdigkokt sukker og modelleringssjokolade kan medbringes, men må utformes under konkurransen.

 

KOMMUNIKASJON FØR KONKURRANSEN

  • All kommunikasjon og alle spørsmål må sendes skriftlig til Gunnar Bakke:

    gunnar@bakerkonditor.no

  • Deltakerne vil motta regelmessig informasjonsbrev frem til konkurransedato. I disse infobrevene vil alle innsendte spørsmål bli besvart av hoveddommer.
  • All kommunikasjon utenfor nevnte kanal vil ikke være godkjent.
  • Direkte kommunikasjon mellom deltaker og dommer kan medføre diskvalifikasjon.

KOMMUNIKASJON UNDER KONKURRANSEN

  • All kommunikasjon mellom deltaker og dommer skal foregå gjennom dommerassistent.
  • Må en deltaker snakke med en dommer, skal det alltid være 2 dommere til stede.
  • Kommunikasjon utenfor disse rammene kan medføre diskvalifikasjon.