På Rosenkildehaven Bageri har bakeren sett til Frankrike og USA for å perfeksjonere surdeigsbaking og steking i vedfyrt ovn. Foto: Solveig Lygre
Bakerisafarien i Stavanger ble en inspirerende og sosial tur for Svenneklubben. Stavanger har mye spennende å by på av både gamle og nye bakerier og serveringssteder.
Dagen starter hos Molinå Bakery, et surdeigsbakeri der bakerne jobber med lokale og økologiske ingredienser. En del av melet maler de også selv i det lille bakeriet, som åpnet dørene i juli 2022. Diego Molina Flyttet fra Peru til Italia for å bli baker, og har jobbet i San Fransisco og Paris før han startet bakeriet i Stavanger. Her baker han brød med inntil 90% fuktighet, og da svenneklubben var på besøk, avslørte han blant annet hemmeligheten bak den perfekte focaccia.Bakeriet ligger i Pedersgata, som er Stavangers egne "matgate".
Like rundt hjørnet for Molinå ruslet vi inn i Bakergata og til Rosenkildehaven Bageri. Kjetil Junge bestemte seg for å bli baker da han gravde frem en 200 år gammel bakerovn i kjelleren. Han forteller at han brukte ti år på å lære seg å bake med den gamle vedfyrte ovnen, og han måtte ty til utenlandsk litteratur, for det som fantes på norsk strakk ikke til. Junge forteller at han bruker en svært "sulten" surdeig når han baker, og gir brødene en liggetid på tre dager. Han elter ikke deigen, for urkornet tåler ikke det, har han lært. Og kornet, ja det dyrker han selv.
Inspeksjon av den gamle vedovnen i Rosenkildehaven Bageri. Foto: Solveig Lygre
Turen gikk videre til A. Idsøe. Den flotte slakterbutikken på bryggen i Stavanger sentrum, har i snart 200 år levert delikatesser, kunnskap og kompromissløs kvalitet til kresne kunder. Vi studerte det imponerende utvalget i ferskvaredisken før vi tok turen til sjokoladebutikken Chili Chocolate. Butikken bugnet av eksklusiv konfekt, med delikate og spennende smaker. De bruker lokale råvarer som granskuddsirup fra Jæren, blåbær fra Melsheia eller mynte fra egen hage.
Etter å ha smakt oss rundt hele butikken, tok vi turen til Sirkus Renaa – fabrikken. Her fikk vi omvisning i de nye lokalene som huser både bakeri, konditori, isrom, sjokoladerom, et lite kjøkken og en egen pizzaavdeling, i tillegg til en stor kafé. Hos Sirkus Renaa ble det også gjensyn med gamle kjente, og vi fikk smake på den nysteikte pizzaen til den italienske pizzabakeren.
Sirkus Renaa - Fabrikken har eget rom for sjokoladeproduksjon. Foto: Solveig Lygre
Vi avsluttet programmet på Jåttå vgs. Her besøkte vi minimessen og fikk med oss utstillingen i Rogalandsmesterskapet for unge bakere og konditorer.
Etter en cowboystrekk på hotellet, var det festmiddag på travparken på Forus sammen med ca. 80 andre fra bransjen.
Svenneklubben arrangerer bakerisafari en gang i året, og alle medlemmer er inviterte til å bli med. Her kan du lese mer om Svenneklubben og her kan du melde deg inn om du ikke allerede er medlem.